Over Halve Maan

Wij zijn restaurant en café Halve Maan in Dokkum. Een gezellige, rustieke eetgelegenheid waar je dagelijks terecht kunt voor een heerlijke lunch, vullend diner of natuurlijk een lekker speciaalbiertje (ook erg lekker bij onze goedgevulde borrelplank!) We serveren een grote keuze aan bourgondische gerechten uit de Westerse keuken, zowel met als zonder vlees of vis. Maar bij ons zit je ook goed voor een ontspannen momentje na het werk of om de dag met vrienden onder het genot van een lekker biertje af te sluiten. Bekijk hier onze menu-, bier- en drankenkaart

In ons restaurant in Dokkum is ruimte voor zo'n 40 personen en in de zomer kun je ook terecht op het drijvende terras: de koftjalk Tromp, de grootste tjalk ter wereld. Daarnaast hebben we boven het restaurant een knusse zaal met bar en zitplaatsen voor ongeveer 50 personen: een ideale plek voor een bedrijfsuitje, vergadering of feestje. Hier serveren we op aanvraag ook buffetten van Slagerij Weidenaar uit Dokkum. 

Ons speciaalbier 

Bier is echt ons ding en daarop proosten we met 9 verschillende (speciaal)bieren op tap en nog zo'n 50 tot 60 soorten op fles. Deze variëren van bekende namen en herkenbare smaken tot unieke brouwsels die je alleen bij Halve Maan vindt. De een geproduceerd door Brouwerij Dockum, hemelsbreed nog geen 800 meter verderop, de ander ergens in het buitenland bij een lokale brouwer. Meer weten? Lees hier verder over onze speciaalbieren. 

Biergeschiedenis aan de Diepswal 

In de hoogtijdagen van het bierbrouwen waren er 19 brouwerijen in Arm Dokkum en als restaurant en café houden we dat stukje geschiedenis graag in ere. In het bijzonder omdat tot begin jaren 1800 in ons pand aan de Diepswal ook 1 van deze brouwerijen zat: het Half Maentie. 

Het Half Maentie 

Bijna 400 jaar geleden, op 6 mei 1625, verkopen ene Hotse en Sjouk hun ‘huisinge en brouwerije’ aan de Diepswal. Het is de eerste keer dat het Half Maentie verschijnt in de officiële geschiedenisboeken. We weten niet hoelang er dan al een brouwerij in het pand zit, maar al op een kaart uit 1616 staat vlakbij een putstoel afgebeeld. Er moet dus toen al een brouwerij in de buurt hebben gezeten, want zo'n bierpaal was kenmerkend voor bierbrouwen. Dit hefsysteem werd gebruikt om schoon water uit waterschuiten te tillen en via een goot hoog over de straat naar de nabijgelegen brouwerij te leiden. Het schone water voor het Half Maentie kwam van de Bonifatiuskapel. Grachtenwater was in die tijd niet geschikt om bier van te maken, dit kwam omdat de gracht werd gebruikt als groot riool en het water bovendien brak was vanwege de zeetong die Dokkum indertijd met het Lauwersmeer verbond.  

Oud pand, nieuw jasje 

In 1803, bijna 200 jaar na de eerste vermelding van het Half Maentie in de geschiedenisboeken, stopt de brouwerij en word het pand een ‘koopmanshuisinge’. Ruim 200 jaar daarna, in 2020, openen wij onze deuren: restaurant en café Halve Maan. Een oud pand met een grote biergeschiedenis, nu geopend in een gerenoveerd, nieuw jasje. En natuurlijk nog steeds de plek voor een heerlijk biertje. Kom je binnenkort langs bij ons café in Dokkum? 

Een biertje met mooi uitzicht

Het bootterras

Voor het restaurant-café ligt de koftjalk Tromp, ons sfeervolle terras op het water. De ruim 100 jaar oude Tromp is gebouwd in 1912 en heeft al heel wat meegemaakt. Het vrachtschip is o.a. in bezit geweest van de Duitsers, die het in 1945 zelfs (deels) lieten zinken. Een aantal jaren later overleefde de Tromp een zware, dagenlange storm tussen Engeland en Nederland die het schip bijna fataal werd.

Na meer dan 90 jaar varen op internationale wateren (waarvan bijna 30 op de Middellandse Zee) en met thuishavens in o.a. Groningen, Gibraltar en Sicilië, kwam Nederlands oudste kofschip begin jaren ‘00 weer terug in het geboorteland. Het werd gerestaureerd op basis van tekeningen uit 1927 (opgesteld door de originele scheepsbouwers) en is sinds 2020 het eigendom van Halve Maan. Nu maakt het schip ‘ons’ Dokkumer grachtenplaatje compleet.