Speciaalbier

In café en restaurant Halve Maan in Dokkum kun je terecht voor veel verschillende drankjes, maar we staan vooral bekend om onze grote bierkaart. Want bier is onze hobby, daarom hebben we altijd 9 verschillende (speciaal)bieren op tap en zo'n 50-60 op fles. Van Friese bieren tot buitenlandse brouwsels en van eenvoudig tot complex (al dan niet barrel aged). We verrassen je graag met een biertje dat je niet terugvindt in een slijterij, of waar je misschien zelfs nog nooit van hebt gehoord. 

Ons eigen bier 

Wist je dat café Halve Maan in Dokkum ook een eigen bier heeft? We begonnen een aantal jaren geleden met blond, daarna een IPA en later werd het een bock. Gebrouwen in Brouwerij Dockum en exclusief te proeven bij ons. Dat is pas een uniek Fries slokje. 

Voor het herfst- en winterseizoen (oktober – april), hebben we gekozen voor een lekker bockbier: Bolwerk Winterbock. Een kruidig, fruitig, redelijk zoet bier met een vleugje karamel (en als je goed ruikt en proeft, zelfs een hintje chocola).  

Benieuwd geworden? Kom langs! We laten je graag kennismaken met een uniek en lokaal voor ons gebrouwen biertje! 

Bijzondere bieren 

Als café in Dokkum met een voorliefde voor bier, heeft Halve Maan naast ons eigen bier, ook een aantal andere speciale speciaalbiertjes. Een daarvan is de Opfrieser, gebrouwen door de Dokkumer Brouwerij Kâld Kletske. Het is een krachtig, maar fris en kruidig bier, gecombineerd met Sonnema Berenburg voor een warme afdronk. Een unieke Bierenburger waar, zoals Kâld Kletske het zelf zegt, ‘je pompeblêdje harder van gaat kloppen’. 

Een ander flesje vloeibaar goud waar wij als liefhebbers blij van worden, is de Paix Dieu. Deze karaktervolle 10% tripel werd vroeger gebrouwen in de abdij van Paix Dieu (‘Vrede van God’). Leuk om te weten: op elk flesje staat aangegeven bij welke maan het bier is gebrouwen, omdat het, net als vroeger, alleen bij volle maan wordt gebrouwen.  

We schenken ook graag de Fourchette (Frans voor ‘vork’), een volle meergranentripel met een licht bittere smaak en fruitige gisttonen. In 2017 ontworpen voor een fijnproeversevenement in Gent, België. Vandaar ook de vork in het logo.  

Nieuwe bieren 

Elk half jaar vernieuwen we de bierkaart, zodat er naast onze huisbieren altijd een aantal nieuwe, verrassende smaken tussen zitten. In het najaar zijn dat vooral de donkere, uitgesproken bieren, in de zomer de subtielere bieren als witbier. Maar hoe dan ook is er altijd voor iedereen een lekker flesje te vinden op onze bierkaart. Dus zoek je een lekker biertje bij een café in Dokkum, kom dan langs bij Halve Maan!  
 

Meer dan "gewoon" bier

Bierstijlen

Bier is er in heel veel soorten en maten. Er zijn verschillende bierstijlen (zoals pilsner, IPA en blond), maar binnen die categorieën is veel variatie mogelijk. Van subtiel tot uitgesproken. Wit tot donker. Zoet of juist kruidig. Een 0.0 of liever een die stevig in de schoenen staat.

Een aantal van deze bieren zijn helemaal ingeburgerd. Als je op een feestje om een biertje vraagt, krijg je hoogstwaarschijnlijk zonder verder doorvragen een pilsje in handen gedrukt. Maar bier is veel meer dan een glas Heineken, Amstel of Hertog Jan. Want over de hele wereld ontwikkelen brouwers met specifieke ingrediënten en manier van brouwen elk hun eigen bier. En die unieke biertjes met nieuwe smaken noemen we speciaalbier.